Kapsułki zawierające witaminę D3 (cholekalcyferol) rozpuszczoną w oleju z krokosza barwierskiego, co ułatwia wchłanianie witaminy D3.
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Do postępowania dietetycznego w:
niedoborach witaminy D,
obniżonej odporności,
osteoporozie, osteopenii i osteomalacji,
zaburzeniach wchłaniania wapnia i fosforu.
Rola witaminy D:
Witamina D odgrywa bardzo ważną funkcję w zachowaniu prawidłowego stanu zdrowia i bierze udział w wielu procesach życiowych.
Przede wszystkim, witamina D jest niezbędna dla utrzymania prawidłowej równowagi wapniowo-fosforanowej oraz wywiera korzystny wpływ na metabolizm tkanki kostnej.
Ponadto witamina D:
Istotnie wpływa na układ odpornościowy, ponieważ cholekalcyferol bierze udział w rozwoju i różnicowaniu się immunoglobulin – komórek należących do układu odpornościowego.
Istotnie wpływa na utrzymanie zdrowych kości i zębów.
Pomaga we właściwym wchłanianiu wapnia i fosforu, jest niezbędna do utrzymania prawidłowego poziomu wapnia we krwi.
Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu mięśni, ponieważ w mięśniach znajduje się receptor witaminy D, za pośrednictwem którego wpływa ona na syntezę białka odpowiedzialnego za siłę mięśni i ich masę. Ponadto witamina D odgrywa ważną rolę w skurczach mięśni, w tym mięśnia sercowego.
Bierze udział w procesie podziału komórek.
Przyczyny niedoboru witaminy D
Optymalne stężenie witaminy D (25(OH)D) we krwi osoby dorosłej powinno wynosić 30-50 ng/ml. Uznaje się, że u większości osób w Polsce, podobnie jak w innych krajach w tej szerokości geograficznej, występuje wysokie ryzyko niedoboru witaminy D. Najczęstszymi przyczynami niedoborów witaminy D w organizmie są niewystarczająca podaż w diecie i niedostateczna ekspozycja na światło słoneczne. Uznaje się, że w Polsce wystarczająca synteza skórna ma miejsce jedynie w miesiącach od kwietnia do września, przy zapewnieniu ekspozycji na słońce minimum 18% powierzchni ciała – bez stosowania filtrów ochronnych – w godzinach 10-15 przez co najmniej 15 minut.
Osobami szczególnie narażonymi na niedobór witaminy D są:
osoby, które prowadzą siedzący tryb życia i rzadko przebywają na słońcu,
mieszkający na terenach o niewielkim rocznym nasłonecznieniu (np. Polska), co wynika z położenia geograficznego,
osoby regularnie stosujące kremy z filtrami przeciwsłonecznymi, (filtr UV 15 blokuje syntezę skórną witaminy D w 99%),
osoby powyżej 65 roku życia (zmniejszona synteza witaminy D w skórze).
Powodem niedoboru witaminy D mogą być także przewlekłe choroby przewodu pokarmowego lub nerek.
W Polsce zaleca się, wg Wytycznych Suplementacji Witaminą D dla Europy Środkowej: Rekomendowane Dawki Witaminy D dla Populacji Zdrowej oraz dla Grup Ryzyka Deficytu Witaminy D”. (Endokrynologia Polska 2013 (Numer 4/Lipiec-Sierpień, Tom 64) suplementację w dawce:
osobom dorosłym i w wieku podeszłym
- 800-2000 IU (20-50 μg)/dobę, zależnie od masy ciała w okresie od września do kwietnia,
- 800-2000 IU (20-50 μg)/dobę, zależnie od masy ciała przez cały rok – jeśli nie można zagwarantować w okresie letnim wystarczającej syntezy witaminy D przez skórę,
osobom powyżej 65 roku życia
- 800-2000 IU (20-50 μg)/dobę przez cały rok, z uwagi na zmniejszoną skuteczność syntezy witaminy D w skórze,
osobom dorosłym i osobom w podeszłym wieku z otyłością
- 1600-4000 IU (40-100 μg)/dobę przez cały rok,
osobom o ciemnej karnacji
- 1000-2000 IU (25-50 μg)/dobę, zależnie od masy ciała, przez cały rok,
osobom pracującym w nocy
- 1000-2000 IU (25-50 μg)/dobę, zależnie od masy ciała, przez cały rok.
Sposób użycia i dawkowanie:
dorośli 1 kapsułkę Vitrum D3 forte dziennie lub wg wskazań lekarza.
Preparat można zażywać niezależnie od posiłku.
Suplement magnezu i potasu